
Perníčky
Sem vložte podnadpis
Ingredience:
- 250 g hladké žitné mouky + trošku na posypání válu
- 80 g tekutého medu
- 50 g ghí
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kakaa
Na potírání hotových perníčků:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- kapka rumu (není nutné)

Postup přípravy:
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme žitnou mouku, kypřící prášek, kakao a perníkové koření. Důkladně promícháme.
Poté k sypké směsi přidáme vejce, ve vodní lázni rozpuštěné ghí, med a mléko.
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pár dnů uležet v lednici. (Zkoušela jsem péct i z těsta, které vůbec neodpočívalo v lednici a také byly perníčky moc dobré).
Poté těsto z lednice vytáhneme a necháme jej alespoň 30 minut v pokojové teplotě, aby nám trošku povolilo. Nakonec jej vyválíme na cca. 5 mm tenkou placku (průběžně podsypáváme žitnou moukou, aby se nám těsto nelepilo) a vykrajujeme.
Jednotlivé perníčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 170 stupních cca. 10 minut.
Než se nám perníčky upečou, připravíme si směs na potření. V hrníčku si rozkvedláme 1 vejce spolu s 1 lžící mléka (můžeme přidat i lžičku rumu).
Upečené perníčky ihned po vytažení potíráme připravenou směsí. Necháme zcela vychladnout.