Marmelády – recepty

Sem vložte podnadpis

Jahodová, meruňková i rybízová marmeláda jsou nestárnoucí klasiky. Ale zkusili jste už takový angrešt, špendlíky nebo šípek? S našimi recepty vám to půjde jedna dvě.

Angreštová marmeláda

  • 1 kg nezralého angreštu
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 1 vanilkový lusk (popř. 1 sáček vanilkového cukru)

Angrešt odstopkujeme, zbavíme "bubáků" a důkladně opláchneme. Poté ho rozmixujeme v mixéru a vložíme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vypreparujeme a vnitřek vmícháme do ovoce. Za stálého míchání přivedeme k varu a přidáme želírovací cukr. Vaříme přibližně 4 minuty do zhoustnutí. Poté naplníme angreštovou směsí sklenice, které můžeme ještě krátce zavařit nebo nechat vychladnout dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda

  • 1 kg jahod - očištěných, odstopkovaných
  • 1 kg cukru krupice nebo krystal
  • 1× želírovací prostředek na 1 kg ovoce

Jahody očistíme, odstopkujeme a rozmixujeme. Dáme do hrnce a přisypeme cukr dle sladkosti jahod a vaší chuti (maximálně ale 1 kg) a smícháme s želírovacím prostředkem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Teplotu ztlumíme a vaříme 2 až 3 minuty. Nezapomínáme odebírat případnou pěnu. Jahodovou marmeládu nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Meruňková marmeláda

  • 1 kg meruněk - vypeckovaných
  • 1 kg cukru krupice
  • 1× želírovací prostředek

Meruňky vypeckujeme a omyjeme. Dáme do hrnce s cukrem (dle chuti a sladkosti meruněk - není třeba celé kilo) s želírovacím prostředkem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme cca 2 minuty a odebíráme pěnu. Poté meruňkovou marmeládou plníme čisté a suché sklenice, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová marmeláda

Rybíz je bohatý na pektiny, takže není třeba přidávat žádné želírovací prostředky. Rybízový džem se skvěle hodí do lineckého cukroví nebo třeba na toastový chléb.

  • 1 kg červeného rybízu
  • 1 kg cukru

Kuličky rybízu umyjeme, prolisujeme přes řídké sítko a podlijeme 2 dcl vody. Přivedeme k varu a přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme znovu k varu. Když se rozpustí cukr, snížíme teplotu. Za stálého míchání vaříme přibližně 8 minut. Horkou marmeládou plníme zavařovací sklenice, které zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.

Šípková marmeláda - snadný recept

Marmeláda z šípků je skvělá hlavně na podzim a v zimě. Díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje vaši imunitu a bojuje proti chřipce i různým zánětům.

  • 1 kg šípků
  • 200 až 300 g cukru
  • ½ balení želírovacího prostředku

Šípky zbavíme stopek (chloupky není třeba odstraňovat - rozvaří se), dáme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme do změknutí. Šípky prolisujeme a tekutinu vaříme v kastrolu do zhoustnutí. Přidáme želírovací prostředek a ještě chvíli vaříme. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Marmeláda ze špendlíků

  • 1 kg špendlíků
  • 1 špetka skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g želírovacího cukru

Špendlíky omyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. Rozkrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Dáme do hrnce, přidáme skořici, vanilkový a želírovací cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut. Nezapomeneme sbírat pěnu. Poté přelijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.


Dýňový džem

Dýňový džem je ideální ke krémovým sýrům, krekrům, krůtímu masu i k paštice. Můžete ho využít i k plnění nejrůznějších dezertů.

  • 1 kg vydlabané dýně
  • 1 kg cukr krupice
  • 1 citron
  • 5 až 6 lžiček skořice

Omytou vydlabanou dýni nakrájíme na menší kousky a umístíme ji do většího širšího hrnce se špetkou soli a celou skořicí. Zalijeme přibližně litrem a čtvrt vody, přivedeme k varu a vaříme přibližně 20 minut doměkka. Poté vyndáme skořici, dýni rozmačkáme a přidáme k ní větší část cukru, citrónovou šťávu a vaříme za stálého míchání do rozpuštění cukru. Hotový džem ochutnáme a podle chuti přidáme skořici či cukr. Hotovým dýňovým džemem naplníme sklenice a otočíme dnem vzhůru na 10 minut.

Mrkvovo-jablkový džem

Možná to zní poněkud nezvykle, ale z kombinace mrkve a jablek vznikne aromatický a chutný džem, který si vás zkrátka získá.

  • 500 g strouhané mrkve
  • 500 g jablek
  • 500 g cukru krupice
  • 400 ml vody
  • 300 ml bílého vína
  • 30 ml citrónové šťávy
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka rozemletého hřebíčku

Oloupanou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka a vložíme ji do hrnce, přilijeme vodu a vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme oloupaná a nakrájená jablka, cukr, citrónovou šťávu, koření a víno. Takto vaříme 5 minut. Poté hotovou marmeládou naplníme sklenice, zavíčkjeme a otočíme dnem vzhůru.

Rakytníkový džem

Rakytník je velmi zdravý. Podobně jako šípkový džem se ten rakytníkový hodí především na podzim a v zimě jako prevence proti onemocnění. Může se použít i jako přísada do čaje. Nebojte se při vaření použít hodně cukru - rakytník je poněkud kyselejší.

  • 2 kg plodů rakytníku
  • 2 kg cukru
  • 2 želírovací přípravky

Rakytníkové plody omyjeme a dáme do hrnce. Pomalu přivedeme k varu s přídavkem želírovacího přípravku a troškou cukru a vaříme 5 minut. Přidáme zbývající cukr a vaříme 10 minut. Poté plníme do připravených sklenic a otočíme dnem vzhůru.

Ostružinový džem

  • 1,5 kg ostružin
  • 600 g cukr krupice
  • 1 balíček želírovacího prostředku
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Omyté a osušené ostružiny dáme do hrnce a pozvolna (v rozsahu 10 minut) je začneme vařit. Poté je trošku pomačkáme šťouchadlem na brambory. Ve 2 lžicích cukru rozmícháme želírovací prostředek, přidáme do ostružin a vaříme 5 minut. Přidáme i zbývající cukr a po dosažení bodu varu vaříme další 2 minuty. Džem odstavíme z tepla a přidáme kyselinu citrónovou a rum. Promícháme, ochutnáme, a pokud jsme s chutí spokojeni, naplníme ostružinovým džemem sklenice, zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru.

Povidla - recepty

O povidlech se všeobecně traduje, že je jejich příprava složitá. Vyžadují si delší přípravu i stálé míchání. S našimi recepty se ale tomuto zdlouhavému a náročnému procesu vyhnete.

Švestková povidla bez míchání

  • 2 kg švestek
  • 500 g cukru
  • 2 lžíce octa
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 rozemleté hřebíčky

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Umyté a vypeckované švestky umístíme do vyššího pekáčku vyloženého pečicím papírem (ideálně tak, aby pokryl všechny vnitřní strany plechu - ušetří nám to práci se složitým mytím). Na švestky nakapeme ocet, dáme do trouby a pečeme přibližně 20 až 25 minut. Rozhodně nemícháme. Poté je rovnoměrně zasypeme 250 g cukru. Bez promíchání dáme péct na dalších 15 minut.

Po této době je z trouby vyndáme, přesuneme do hrnce nebo mísy a přidáme rum, skořici i roztlučené hřebíčky. Vše promícháme a rozmixujeme mixérem. Lžičku povidel kápneme na talířek a chvíli počkáme, zda ztuhnou. Pokud po pár minutách ztuhnou, jsou v pořádku. Pokud ne, přidáme jednu až dvě lžičky kyseliny citrónové. Naplníme povidly sklenice, otočíme dnem vzhůru a po 10 minutách převrátíme zase zpět.

Hrušková povidla se solí

Jak jsem uváděla v části pro diabetiky, na zavařeniny lze místo cukru použít sůl, která v ovoci uvolní a rozvine sladké složky bez přidání cukru. Hrušková povidla jsou velmi dobrá na dochucení všemožných dezertů, koláčů i buchet.

  • 1 kg vykrájených hrušek
  • 4 g soli
  • 1 lžička jablečného octa

Předehřejeme troubu na 80 až 100 °C. Hrušky dáme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Osolíme, pokapeme jablečným octem a dáme péct zhruba na 5 hodin. Horkými povidly plníme sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Čatní (chutney) - recepty

I když má trošku nezvyklý název, hodí se čatní ke spoustě pokrmů. Dochuťte si s ním maso, grilovanou zeleninu, sýry nebo si do něj namáčejte brambůrky. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Švestkové čatní

  • 1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 260 g třtinového cukru
  • 10 rozemletých hřebíčků
  • 3 stroužky propasírovaného česneku
  • 2 lžičky skořice
  • ½ hrnku červeného vinného octa
  • ½ hrnku červeného vína
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • přibližně 2 lžičky soli

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce, přisypeme cukr a zahříváme na středním ohni, dokud se nerozpustí. Poté přidáme další suroviny. Vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne a švestky se začnou téměř rozpadat. Pokud je potřeba, podlijeme pár lžícemi vody. Ochutnáme a případně ještě dochutíme. Nalijeme do sklenic a necháme přibližně týden odležet.

Cibulová marmeláda (čatní)

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 7 lžic třtinového cukru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vinného octa
  • 500 ml červeného vína (ideálně Portské)

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka široká přibližně 4 mm. To samé uděláme s česnekem. Rozehřejeme si olej v hrnci a orestujeme na něm cibuli i česnek do zesklovatění. Přidáme cukr, hřebíček, tymián, bobkový list, pepř a sůl a pár minut restujeme. Stáhneme plamen o čtvrtinu a za stálého míchání povaříme přibližně 30 minut. Pak přidáme zbývající ingredience. Vše dobře promícháme a vaříme na středním plamenu, dokud se tekutina nepromění v sirupovitou šťávu, což zabere přibližně 25 minut. Výsledná cibulová marmeláda by měla mít krásnou barvu a pikantní chuť. V zavařených sklenicích vydrží 2 až 3 měsíce.

Cuketové čatní

  • 1 kg cukety
  • 100 g rozinek
  • 3 ks červené cibule
  • 3cm kus zázvoru
  • 1 lžička rozemletého hřebíčku
  • ½ lžíce mletého kmínu
  • špetka pepře
  • ½ lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 ml bílého vinného octa

Dvě třetiny cukety nakrájíme na tenké plátky. Jednu třetinu nastrouháme nahrubo a dáme do širšího hrnce. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a cibuli, poté rozinky a najemno nastrouhaný zázvor. Přivedeme k varu a za občasného míchání přidáme ocet, sůl, cukr a koření. Vaříme přibližně půl hodiny, dokud se cuketa nerozvaří. Cuketové čatní nalijeme do sklenic, zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru.

ZDROJ: © 1994 - 2018 Alza.cz a.s. Info o zpracování osobních údajů

© 2018 Květinářství Lilie / Vypěstováno s láskou, všechna práva na vůni vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky