
Marmelády – recepty
Sem vložte podnadpis
Jahodová, meruňková i rybízová marmeláda jsou nestárnoucí klasiky. Ale zkusili jste už takový angrešt, špendlíky nebo šípek? S našimi recepty vám to půjde jedna dvě.
Angreštová marmeláda
- 1 kg nezralého angreštu
- 1 kg želírovacího cukru
- 1 vanilkový lusk (popř. 1 sáček vanilkového cukru)
Angrešt odstopkujeme, zbavíme "bubáků" a důkladně opláchneme. Poté ho rozmixujeme v mixéru a vložíme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vypreparujeme a vnitřek vmícháme do ovoce. Za stálého míchání přivedeme k varu a přidáme želírovací cukr. Vaříme přibližně 4 minuty do zhoustnutí. Poté naplníme angreštovou směsí sklenice, které můžeme ještě krátce zavařit nebo nechat vychladnout dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda
- 1 kg jahod - očištěných, odstopkovaných
- 1 kg cukru krupice nebo krystal
- 1× želírovací prostředek na 1 kg ovoce
Jahody očistíme, odstopkujeme a rozmixujeme. Dáme do hrnce a přisypeme cukr dle sladkosti jahod a vaší chuti (maximálně ale 1 kg) a smícháme s želírovacím prostředkem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Teplotu ztlumíme a vaříme 2 až 3 minuty. Nezapomínáme odebírat případnou pěnu. Jahodovou marmeládu nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Meruňková marmeláda
- 1 kg meruněk - vypeckovaných
- 1 kg cukru krupice
- 1× želírovací prostředek
Meruňky vypeckujeme a omyjeme. Dáme do hrnce s cukrem (dle chuti a sladkosti meruněk - není třeba celé kilo) s želírovacím prostředkem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme cca 2 minuty a odebíráme pěnu. Poté meruňkovou marmeládou plníme čisté a suché sklenice, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová marmeláda
Rybíz je bohatý na pektiny, takže není třeba přidávat žádné želírovací prostředky. Rybízový džem se skvěle hodí do lineckého cukroví nebo třeba na toastový chléb.
- 1 kg červeného rybízu
- 1 kg cukru
Kuličky rybízu umyjeme, prolisujeme přes řídké sítko a podlijeme 2 dcl vody. Přivedeme k varu a přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme znovu k varu. Když se rozpustí cukr, snížíme teplotu. Za stálého míchání vaříme přibližně 8 minut. Horkou marmeládou plníme zavařovací sklenice, které zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.

Šípková marmeláda - snadný recept
Marmeláda z šípků je skvělá hlavně na podzim a v zimě. Díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje vaši imunitu a bojuje proti chřipce i různým zánětům.
- 1 kg šípků
- 200 až 300 g cukru
- ½ balení želírovacího prostředku
Šípky zbavíme stopek (chloupky není třeba odstraňovat - rozvaří se), dáme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme do změknutí. Šípky prolisujeme a tekutinu vaříme v kastrolu do zhoustnutí. Přidáme želírovací prostředek a ještě chvíli vaříme. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Marmeláda ze špendlíků
- 1 kg špendlíků
- 1 špetka skořice
- 1 vanilkový cukr
- 500 g želírovacího cukru
Špendlíky omyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. Rozkrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Dáme do hrnce, přidáme skořici, vanilkový a želírovací cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut. Nezapomeneme sbírat pěnu. Poté přelijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Dýňový džem
Dýňový džem je ideální ke krémovým sýrům, krekrům, krůtímu masu i k paštice. Můžete ho využít i k plnění nejrůznějších dezertů.
- 1 kg vydlabané dýně
- 1 kg cukr krupice
- 1 citron
- 5 až 6 lžiček skořice
Omytou vydlabanou dýni nakrájíme na menší kousky a umístíme ji do většího širšího hrnce se špetkou soli a celou skořicí. Zalijeme přibližně litrem a čtvrt vody, přivedeme k varu a vaříme přibližně 20 minut doměkka. Poté vyndáme skořici, dýni rozmačkáme a přidáme k ní větší část cukru, citrónovou šťávu a vaříme za stálého míchání do rozpuštění cukru. Hotový džem ochutnáme a podle chuti přidáme skořici či cukr. Hotovým dýňovým džemem naplníme sklenice a otočíme dnem vzhůru na 10 minut.

Mrkvovo-jablkový džem
Možná to zní poněkud nezvykle, ale z kombinace mrkve a jablek vznikne aromatický a chutný džem, který si vás zkrátka získá.
- 500 g strouhané mrkve
- 500 g jablek
- 500 g cukru krupice
- 400 ml vody
- 300 ml bílého vína
- 30 ml citrónové šťávy
- špetka muškátového oříšku
- špetka rozemletého hřebíčku
Oloupanou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka a vložíme ji do hrnce, přilijeme vodu a vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme oloupaná a nakrájená jablka, cukr, citrónovou šťávu, koření a víno. Takto vaříme 5 minut. Poté hotovou marmeládou naplníme sklenice, zavíčkjeme a otočíme dnem vzhůru.

Rakytníkový džem
Rakytník je velmi zdravý. Podobně jako šípkový džem se ten rakytníkový hodí především na podzim a v zimě jako prevence proti onemocnění. Může se použít i jako přísada do čaje. Nebojte se při vaření použít hodně cukru - rakytník je poněkud kyselejší.
- 2 kg plodů rakytníku
- 2 kg cukru
- 2 želírovací přípravky
Rakytníkové plody omyjeme a dáme do hrnce. Pomalu přivedeme k varu s přídavkem želírovacího přípravku a troškou cukru a vaříme 5 minut. Přidáme zbývající cukr a vaříme 10 minut. Poté plníme do připravených sklenic a otočíme dnem vzhůru.

Ostružinový džem
- 1,5 kg ostružin
- 600 g cukr krupice
- 1 balíček želírovacího prostředku
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička kyseliny citrónové
Omyté a osušené ostružiny dáme do hrnce a pozvolna (v rozsahu 10 minut) je začneme vařit. Poté je trošku pomačkáme šťouchadlem na brambory. Ve 2 lžicích cukru rozmícháme želírovací prostředek, přidáme do ostružin a vaříme 5 minut. Přidáme i zbývající cukr a po dosažení bodu varu vaříme další 2 minuty. Džem odstavíme z tepla a přidáme kyselinu citrónovou a rum. Promícháme, ochutnáme, a pokud jsme s chutí spokojeni, naplníme ostružinovým džemem sklenice, zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru.

Povidla - recepty
O povidlech se všeobecně traduje, že je jejich příprava složitá. Vyžadují si delší přípravu i stálé míchání. S našimi recepty se ale tomuto zdlouhavému a náročnému procesu vyhnete.
Švestková povidla bez míchání
- 2 kg švestek
- 500 g cukru
- 2 lžíce octa
- 4 polévkové lžíce rumu
- ½ lžičky mleté skořice
- 3 rozemleté hřebíčky
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Umyté a vypeckované švestky umístíme do vyššího pekáčku vyloženého pečicím papírem (ideálně tak, aby pokryl všechny vnitřní strany plechu - ušetří nám to práci se složitým mytím). Na švestky nakapeme ocet, dáme do trouby a pečeme přibližně 20 až 25 minut. Rozhodně nemícháme. Poté je rovnoměrně zasypeme 250 g cukru. Bez promíchání dáme péct na dalších 15 minut.
Po této době je z trouby vyndáme, přesuneme do hrnce nebo mísy a přidáme rum, skořici i roztlučené hřebíčky. Vše promícháme a rozmixujeme mixérem. Lžičku povidel kápneme na talířek a chvíli počkáme, zda ztuhnou. Pokud po pár minutách ztuhnou, jsou v pořádku. Pokud ne, přidáme jednu až dvě lžičky kyseliny citrónové. Naplníme povidly sklenice, otočíme dnem vzhůru a po 10 minutách převrátíme zase zpět.

Hrušková povidla se solí
Jak jsem uváděla v části pro diabetiky, na zavařeniny lze místo cukru použít sůl, která v ovoci uvolní a rozvine sladké složky bez přidání cukru. Hrušková povidla jsou velmi dobrá na dochucení všemožných dezertů, koláčů i buchet.
- 1 kg vykrájených hrušek
- 4 g soli
- 1 lžička jablečného octa
Předehřejeme troubu na 80 až 100 °C. Hrušky dáme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Osolíme, pokapeme jablečným octem a dáme péct zhruba na 5 hodin. Horkými povidly plníme sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Čatní (chutney) - recepty
I když má trošku nezvyklý název, hodí se čatní ke spoustě pokrmů. Dochuťte si s ním maso, grilovanou zeleninu, sýry nebo si do něj namáčejte brambůrky. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Švestkové čatní
- 1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- 260 g třtinového cukru
- 10 rozemletých hřebíčků
- 3 stroužky propasírovaného česneku
- 2 lžičky skořice
- ½ hrnku červeného vinného octa
- ½ hrnku červeného vína
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- přibližně 2 lžičky soli
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce, přisypeme cukr a zahříváme na středním ohni, dokud se nerozpustí. Poté přidáme další suroviny. Vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne a švestky se začnou téměř rozpadat. Pokud je potřeba, podlijeme pár lžícemi vody. Ochutnáme a případně ještě dochutíme. Nalijeme do sklenic a necháme přibližně týden odležet.

Cibulová marmeláda (čatní)
- 1 kg červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- 7 lžic třtinového cukru
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 250 ml vinného octa
- 500 ml červeného vína (ideálně Portské)
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka široká přibližně 4 mm. To samé uděláme s česnekem. Rozehřejeme si olej v hrnci a orestujeme na něm cibuli i česnek do zesklovatění. Přidáme cukr, hřebíček, tymián, bobkový list, pepř a sůl a pár minut restujeme. Stáhneme plamen o čtvrtinu a za stálého míchání povaříme přibližně 30 minut. Pak přidáme zbývající ingredience. Vše dobře promícháme a vaříme na středním plamenu, dokud se tekutina nepromění v sirupovitou šťávu, což zabere přibližně 25 minut. Výsledná cibulová marmeláda by měla mít krásnou barvu a pikantní chuť. V zavařených sklenicích vydrží 2 až 3 měsíce.

Cuketové čatní
- 1 kg cukety
- 100 g rozinek
- 3 ks červené cibule
- 3cm kus zázvoru
- 1 lžička rozemletého hřebíčku
- ½ lžíce mletého kmínu
- špetka pepře
- ½ lžíce cukru
- 2 stroužky česneku
- 250 g třtinového cukru
- 100 ml bílého vinného octa
Dvě třetiny cukety nakrájíme na tenké plátky. Jednu třetinu nastrouháme nahrubo a dáme do širšího hrnce. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a cibuli, poté rozinky a najemno nastrouhaný zázvor. Přivedeme k varu a za občasného míchání přidáme ocet, sůl, cukr a koření. Vaříme přibližně půl hodiny, dokud se cuketa nerozvaří. Cuketové čatní nalijeme do sklenic, zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru.

ZDROJ: © 1994 - 2018 Alza.cz a.s. Info o zpracování osobních údajů