Celozrnná vánočka

Sem vložte podnadpis

Ingredience

  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek
  • 100 g plátkových mandlí

Postup

V misce připravíme kvásek - ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.

V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi.

Vánočku pečeme 35 minut při 180-190 °C.

TIP: Nemohli jsme si pomoct, ale vánočku už vám více fit nevymyslíme - jsou přece Vánoce, takže si ji ráno namažte máslem, marmeládou a zapijte kakaem.

© 2018 Květinářství Lilie / Vypěstováno s láskou, všechna práva na vůni vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky