7 tipů na přípravu marmelád a džemů

Sem vložte 

  1. Dobu varu zkraťte - Co nejkratší čas vaření je důležitým krokem k tomu, aby si marmeláda či džem zachovala co nejvíce vitamínů. Pokud přidáváte cukr, nezapomeňte na to, že kvůli dlouhému varu karamelizuje, a tím pádem znehodnocuje přirozenou barvu i chuť zavařeniny. A pokud to s varem přeženete, hmota začne řídnout.
  2. Citrón zvýrazní chuť a podpoří tuhnutí - Pokud chcete v marmeládě nebo v džemu ještě více zvýraznit chuť, přidejte trošku citrónové šťávy. Ta navíc díky kyselině citrónové způsobuje tuhnutí zavařeniny. Ale pozor, ať to nepřeženete a neproměníte svůj výtvor v kyselé želé.
  3. Nezapomeňte pravidelně míchat - Během varu marmeládu nebo džem pravidelně promíchávejte. Zvláště ke konci, kdy dochází k houstnutí, se velmi snadno připálí. Čistit připálenou zavařeninu ze dna hrnce je fakt zážitek.
  4. Sbírejte pěnu - Pěna, která se tvoří na povrchu marmelády či džemu, je sražená bílkovina. Ta snižuje trvanlivost zavařeniny, takže je skutečně důležité ji z hrnce vybírat.
  5. Alkohol je dobrý konzervant - Pokud chcete mít jistotu, že jsou sklenice skutečně dezinfikované, vypláchněte je těsně před použitím alkoholem (rum, slivovice, vodka). Džem či marmeláda dostane jemné aroma a zavařeninu ozvláštní. Navíc bude dobře konzervovaná.
  6. Hlavu vzhůru - Po tom, co sklenice otočíte dnem vzhůru, nezapomeňte je přibližně po 10 minutách otočit zase zpátky, jinak vám zavařenina zůstane natlačená na víčku.
  7. Sterilování není nutné - Marmelády a džemy není nezbytně nutné zavařovat. Stačí je otočit dnem vzhůru přibližně na 10 minut. Pokud je chcete i tak sterilovat, dejte je do trouby na 10 minut při 80 °C.
© 2018 Květinářství Lilie / Vypěstováno s láskou, všechna práva na vůni vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky