
7 tipů na přípravu marmelád a džemů
Sem vložte
- Dobu varu zkraťte - Co nejkratší čas vaření je důležitým krokem k tomu, aby si marmeláda či džem zachovala co nejvíce vitamínů. Pokud přidáváte cukr, nezapomeňte na to, že kvůli dlouhému varu karamelizuje, a tím pádem znehodnocuje přirozenou barvu i chuť zavařeniny. A pokud to s varem přeženete, hmota začne řídnout.
- Citrón zvýrazní chuť a podpoří tuhnutí - Pokud chcete v marmeládě nebo v džemu ještě více zvýraznit chuť, přidejte trošku citrónové šťávy. Ta navíc díky kyselině citrónové způsobuje tuhnutí zavařeniny. Ale pozor, ať to nepřeženete a neproměníte svůj výtvor v kyselé želé.
- Nezapomeňte pravidelně míchat - Během varu marmeládu nebo džem pravidelně promíchávejte. Zvláště ke konci, kdy dochází k houstnutí, se velmi snadno připálí. Čistit připálenou zavařeninu ze dna hrnce je fakt zážitek.
- Sbírejte pěnu - Pěna, která se tvoří na povrchu marmelády či džemu, je sražená bílkovina. Ta snižuje trvanlivost zavařeniny, takže je skutečně důležité ji z hrnce vybírat.
- Alkohol je dobrý konzervant - Pokud chcete mít jistotu, že jsou sklenice skutečně dezinfikované, vypláchněte je těsně před použitím alkoholem (rum, slivovice, vodka). Džem či marmeláda dostane jemné aroma a zavařeninu ozvláštní. Navíc bude dobře konzervovaná.
- Hlavu vzhůru - Po tom, co sklenice otočíte dnem vzhůru, nezapomeňte je přibližně po 10 minutách otočit zase zpátky, jinak vám zavařenina zůstane natlačená na víčku.
- Sterilování není nutné - Marmelády a džemy není nezbytně nutné zavařovat. Stačí je otočit dnem vzhůru přibližně na 10 minut. Pokud je chcete i tak sterilovat, dejte je do trouby na 10 minut při 80 °C.
